Alles over moeite met lezen

Passend lezen

Taalhuis

Hier kan iedereen terecht die moeite heeft met lezen, schrijven en internetten. Je krijgt hier informatie, advies en begeleiding. Ook worden er allerlei activiteiten en cursussen georganiseerd. Het Taalhuis is in de Bibliotheek Brunssum.

Luisterboeken en Luisterbiebapp

Lezen met je oren! Lekker een boek lezen terwijl je in de file staat, aan het strijken bent, de hond uitlaat? Dat kan met een Luisterboek: een cd met een boek dat wordt voorgelezen. Ook handig als je moeite hebt met lezen of eigenlijk niet zo van lezen houdt... Er zijn luisterboeken in allerlei genres, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ieder jaar is er trouwens ook de Week van het Luisterboek. Kijk eens op de site! Er is ook een App voor luisterboeken, de Luisterbieb

Stichting Lezen en schrijven

"Er gaat een wereld voor mij open" Stichting Lezen & Schrijven is in 2004 opgericht op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen. Dit doen zij door middel van reclamecampagnes, evenementen (zoals De Week van de Alfabetisering) en het stimuleren van initiatieven van andere organisaties.

Taalpunt

In iedere bibliotheek is er een Taalpunt voor volwassenen, dus ook in Bibliotheek Brunssum. Hier vind je boeken en informatie over leeshulpmiddelen. Taalpunt is bedoeld voor volwassenen met taal- en leesproblemen, inburgeraars en jongeren, die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben. Je kunt er terecht voor eenvoudige leesboeken, informatieve boeken met veel afbeeldingen, luisterboeken en dvd’s (zonder ondertiteling). Verder kun je op de computers de Slimme Nieuwslezer bekijken: een sprekende digitale krant voor laaggeletterde lezers. Aan alle teksten zijn oefeningen gekoppeld. Ken je iemand die laaggeletterd is? Wijs hem of haar op het bestaan van het Taalpunt, of breng er samen een bezoek aan!

Grootletterboeken

Worden de lettertjes steeds kleiner? Hebt u ook steeds vaker het idee dat de lettertjes steeds kleiner worden of dat uw armen steeds te kort zijn voor het lezen van een boeken. En uw (lees)bril helpt ook nietecht meer? Ga dan over op het lezen van Grootletterboeken. Van veel populaire romans bestaat er een uitgave met extra grote letters.

Lettertype dyslexie

Het Lettertype Dyslexie is ontworpen door Christian Boer. Hij is grafisch ontwerper en hij heeft zelf dyslexie. Om lezen voor iemand met dyslexie gemakkelijker te maken, ontwierp hij het nieuwe lettertype.  

Letterliefde Parkstad

Letterliefde in Parkstad

Wij helpen je met taal.
Letterliefde in Parkstad is er voor alle mensen uit Parkstad die beter willen kunnen lezen en schrijven.
Wil jij dat ook? Wij helpen je graag.

Makkelijk lezen plein

Moeite met lezen? Wij maken het makkelijker voor je! In iedere bibliotheek is een Makkelijk Lezen Plein. Het plein is voor alle kinderen die lezen niet zo makkelijk vinden. En voor hun moeders, vaders, meesters en juffen. Daar hebben ze heel veel voor jou: leuke leesboeken, luisterboeken, DVD's en CD-rom's.  

Leeshulpmiddelen