Lezing over opvang van dieren in nood: geannuleerd i.v.m. coronavirus

7 mei 2020, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,50 voor bibliotheekleden, € 4,50 voor niet-leden

Lezing door Dries Damiaens, medewerker van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Het Natuurhulpcentrum uit het Belgische Opglabbeek is het grootste en meest professionele opvangcentrum voor wilde dieren in de Eurregio.
Jaarlijks worden er vele duizenden wilde dieren met de beste zorgen omringd. Verkeersslachtoffers, vogels die tegen ruiten vliegen, verweesde jonge dieren, slachtoffers van olierampen en stroperij zijn maar enkele voorbeelden.
Gewonde dieren kunnen 7 dagen per week worden binnengebracht van 9u-22u. Het centrum beschikt over een eigen verzorgingsruimte, operatiekamer, intensivecare afdeling, couveuses voor de allerkleinsten, binnen- en buitenkooien, revalidatievijvers, vliegkooien, uitwenkooien en een omheind bos. Dankzij deze infrastructuur worden de patiënten weer voorbereid op een leven in de vrije natuur. Niet alleen accommodatie maar ook gekwalificeerd personeel, ervaren dierenartsen en gemotiveerde vrijwilligers zijn onontbeerlijk.
Het Natuurhulpcentrum is tevens uitgerust om exotische dieren tijdelijk op te vangen. Het gaat dan vaak om dieren uit circussen of dierentuinen die het niet te nauw nemen met de wetgeving. Soms houden ook particulieren illegaal exotische dieren als huisdier. Het hulpcentrum bouwde in de loop der jaren kooien voor grote katachtigen, primaten, reptielen.... Zo kunnen deze dieren een veilig onderdak krijgen tot er een nieuw thuis is gevonden bij een gespecialiseerde opvang of een gerenommeerde dierentuin.

Medewerker Dries Damiaens over zichzelf:
Ik ben al van kindsbeen af gefascineerd door wilde dieren en ondertussen al 24 jaar actief binnen het Natuurhulpcentrum. Ik startte als vrijwilliger en ben ondertussen al 18 jaar een van de vaste personeelsleden. Op daken klimmen om dieren te bevrijden, krokodillen uit een douche vangen, politiediensten bijstaan bij inbeslagnames of leeuwen naar Afrika brengen,... Het zijn maar enkele van de avonturen die ik in al die jaren heb meegemaakt...