Luisteren naar klassieke muziek / Spiritualiteit in de klassieke muziek van de 20e eeuw

28 oktober 2021, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 4,00 voor bibliotheekleden, € 5,00 voor niet-leden

Luisteravond Moessorgski

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, krijgt u achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, kennis van notenschrift of voorkennis is niet nodig.

Spiritualiteit in de klassieke muziek van de 20e eeuw

Vanaf 1950 zetten componisten doelbewust in op spirituele muziek. Stilstand is hiervan een kenmerk: veel lange noten, weinig dynamiek en geen wringende samenklanken. “Hier ben ik, alleen met stilte” zei Arvo Pärt, componist uit Estland. Voor hem is het voldoende dat één enkele noot prachtig wordt gespeeld. Verschillende componisten zoals Pärt, Andriessen, Armstrong, Adams, Karlsons, Tormis en Vasks komen aan bod en reacties zijn wisselend: "De muziek huilt", zegt een liefhebber; "het zijn tranen die heel langzaam over je wangen naar beneden lopen"; een ander hoort filmmuziek zonder film; maar ook reacties als: "dit schiet niet op"; of "waar is de muziek".

Indien u verhinderd bent voor een activiteit waarvoor u zich heeft opgegeven vragen wij u dringend om dit aan ons te melden. Verder is het niet mogelijk om toegang tot een activiteit te krijgen indien u niet bent aangemeld.