Luisteren naar klassieke muziek : Moessorgski, "Schilderijen van een tentoonstelling"

14 februari 2019, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,00 voor bibliotheekleden, € 4,00 voor niet-leden

Luisteravond Moessorgski

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, noten lezen of voorkennis is niet nodig.

Moessorgski schreef het werk, bestaande uit 16 stukken voor piano, naar aanleiding van een bezoek op 23 juni 1874 aan een tentoonstelling van het werk van Viktor Hartmann, door diens vrienden ingericht ter nagedachtenis aan diens overlijden in 1873. Moessorgski was goed bevriend geweest met Hartmann. Met de groep van vrienden hadden ze gestreefd naar een pure Russische kunst, een kunst zonder Westerse invloeden.
De orkestratie van de “Schilderijententoonstelling” van Maurice Ravel is verreweg de bekendste. Het is enigszins vreemd dat Ravel aan deze opdracht begon want hij had een hartgrondige hekel aan het feit dat anderen aan zijn werken knutselden.
Ravels orkestratie is uitermate frans van klankkleur, bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van de saxofoons, de soms dunne strijkersklank en de lichtheid van de orkestratie van het komische deeltje ballet van de kuikentjes in hun eierdopjes.

Deze luisteravond is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.