Luisteren naar klassieke muziek / Opkomst en ontwikkeling van de opera

4 november 2021, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 4,00 voor leden, € 5,00 voor niet-leden

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, krijgt u achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, kennis van notenschrift of voorkennis is niet nodig.

Opkomst en ontwikkeling van de opera

De term “Opera” is afkomstig van “Opera in Musica” en hiermee wordt een toneelstuk bedoeld waarin de tekst gezongen wordt in plaats van gesproken, met begeleiding van een orkest. De opera is ontstaan in Florence rond 1585, tijdens bijeenkomsten van edellieden, musici en dichters, genaamd: 'De Camerata'. Men hield zich vooral bezig met de hervorming van de muziek in de geest van de oude Grieken en vond dat de kunst van de Grieken hoger stond dan de kunst tot op dat moment in Italië.
De Griekse tragedie werd als uitgangspunt genomen en daarom gaan de eerste opera’s vooral over mythologische figuren. Echter, er waren alleen teksten van de Grieken overgebleven, geen muziek. Er bestond immers nog geen notenschrift en ook geen opname-apparatuur.
In 1597 werd in Florence de eerste opera opgevoerd: 'Daphne' van Jacopo Peri. In het jaar 1600 voerde de Camerata, ter gelegenheid van het huwelijk van Hendrik IV met Maria de Medici, de opera 'Euridice' op, ook van Jacopo Peri. Het werk verscheen datzelfde jaar in druk en vandaar dat de barok in Europa begint in 1600.

Indien u verhinderd bent voor een activiteit waarvoor u zich heeft opgegeven vragen wij u dringend om dit aan ons te melden. Verder is het niet mogelijk om toegang tot een activiteit te krijgen indien u niet bent aangemeld.