Luisteren naar klassieke muziek : waarom klassieke muziek ons raakt

7 februari 2019, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, u krijgt achtergrondinformatie en u wordt geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, notenlezen of voorkennis is niet nodig.

Waarom klassieke muziek ons raakt: van muzikaal motief of thema naar kippenvel

Muziek is emotie, het raakt ons, maar hoe werkt dat dan en voelt iedereen hetzelfde?

Klassieke muziek begint met een thema, waarmee de componist aan de slag gaat. Hij maakt als het ware van één deeg verschillende soorten brood. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van herhalen, versnellen , vertragen, van majeur
naar mineur en omgekeerd. Muziek kan herinneringen aan bepaalde situaties oproepen. Het werkt dan als een sleutel tot de herinneringen. Het is mogelijk om muziek op te zetten die positieve herinneringen oproept om zo de stemming te verbeteren. Muziek die negatieve herinneringen oproept, kan worden gebruikt om traumatische ervaringen te verwerken. Het maakt dan wat los bij mensen die vervolgens over hun problemen gaan praten. U luistert en krijgt uitleg over klassieke muziek van barok tot heden waarbij de emotie een grote rol speelt.

Deze luisteravond is volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.