Luisteren naar klassieke muziek / Jean Sibelius: muziek in het land van de 1000 meren

30 januari 2020, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,00 voor leden, € 4,00 voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, krijgt u achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, kennis van notenschrift of voorkennis is niet nodig.

Jean Sibelius: muziek in het land van de 1000 meren

De carrière van Sibelius en zijn volwassen leven staan in het teken van de muzikale beschrijving van zijn geliefde Finland en de muzikale emancipatie van dit land. Zijn muziek is doordrongen van de natuur en van de 'Runenzang', een primitieve oude volkszang.
Jean Sibelius, de grootste Finse componist ooit, wordt op 8 december 1865 geboren in het zuiden van Finland. Sibelius leert in zijn jeugd vioolspelen en hij blijkt aanleg te hebben voor het instrument. Hij begint aanvankelijk met een studie rechten maar stapt op z’n 20e toch over naar de muziek. Hij studeert in Helsinki, Berlijn en Wenen. In 1891 (hij is dan 26 jaar) wordt hij al benoemd als leraar aan het conservatorium van Helsinki en treedt hij ook op als violist. Hij trouwt met Haino en samen krijgen zij 6 dochters. Echter in 1907 wordt bij hem keelkanker geconstateerd. Hij ondergaat zware behandelingen, geneest en zal vervolgens nog 50 jaar leven. In 1957 overlijdt hij op 92-jarige leeftijd.
Zijn muziek is toch wel apart te noemen, vaak melancholisch en bijna altijd hoor je in zijn muziek de natuur, gelegen tussen de 1000 meren.
Sibelius wordt momenteel weer helemaal herontdekt en is in!! Elke violist van naam heeft het vioolconcert van Sibelius op de plank liggen. Een verrassende avond met meeslepende muziek.