Luisteren naar klassieke muziek / Schubert, een bescheiden en rusteloos romanticus

11 november 2021, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 4,00 voor bibliotheekleden, € 5,00 voor niet-leden

Luisteravond Vivaldi

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, krijgt u achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, kennis van notenschrift of voorkennis is niet nodig.

Schubert, een bescheiden en rusteloos romanticus

Mozart en Beethoven zijn genieën maar Schubert is een voorbeeld van een kunstenaar die tijdens zijn korte leven niet naar waarde werd geschat, terwijl thans zijn manuscripten bedragen opbrengen waarvan hij zéér onbezorgd zou kunnen leven. Schubert werd maar 31 jaar oud, Mozart 35 en Beethoven 57. Schubert schreef tijdens dit korte leven bijna 1200 werken terwijl Mozart bleef steken bij 600 werken en Beethoven de 200 nog niet haalde.
Schubert (1797-1828) was in staat zijn eigen gevoelens mee te delen in zijn muziek waardoor hij de eerste grote Romantische componist werd. De vroege romanticus is zo puur en ongekunsteld en zich tevens zo bewust van zijn mogelijkheden, dat hij regelrecht bij ons binnenkomt en ons raakt.
Het is overigens opvallend dat Schubet zich vooral richtte op de kleinere vorm, het lied en de kamermuziek. Hij componeerde opera’s, missen, symfonieën, kamermuziek, pianowerken en meer dan 600 liederen. Zijn opera’s hadden geen succes en alleen mooie fragmenten worden nog uitgevoerd. Zijn symfonieën zijn meesterwerken.

Uiteraard nemen wij tijdens onze activiteiten de coronamaatregelen in acht. Zo is er desinfectiemiddel bij de ingang aanwezig en hebben we een looproute uitgezet om zoveel mogelijk de 1,5 meter maatregel te kunnen waarborgen. Ook kunnen wij een beperkt aantal deelnemers (max.22) toelaten bij onze activiteiten, die overigens in de grote ruimte op de 1e verdieping zullen plaatsvinden, en vragen wij alle bezoekers om zoveel mogelijk afstand te houden en rekening te houden met elkaar.
Indien u verhinderd bent voor een activiteit waarvoor u zich heeft opgegeven vragen wij u dringend om dit aan ons te melden. Verder is het niet mogelijk om toegang tot een activiteit te krijgen indien u niet bent aangemeld.

DEZE LUISTERAVOND IS INMIDDELS VOLGEBOEKT, AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.