Luisteren naar klassieke muziek / Interactieve luisteravond

13 februari 2020, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,00 voor bibliotheekleden, € 4,00 voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Luisteravond Vivaldi

Musicus en voormalig directeur muziekschool Pierre Rietrae legt op een gedetailleerde, aanschouwelijke en prettige manier klassieke muziek uit, aan de hand van luisterfragmenten. Tijdens deze muziekavonden gaat u vooral genieten, krijgt u achtergrondinformatie en wordt u geattendeerd op details en wetenswaardigheden. Neem goede oren mee, kennis van notenschrift of voorkennis is niet nodig.

Interactieve luisteravond : het verschil tussen interpretatie en uitvoering

Wanneer je een opname beluistert van een werk van b.v. Beethoven kan deze opname anders klinken dan een andere opname van hetzelfde werk. Hoe kan dit? De dirigent werkt vanuit de partituur en probeert uit de noten en het bijschrift te achterhalen wat de componist bedoelt, maar: zijn alle noten uitgeschreven? Staat het tempo erbij? Is het werk voorzien van dynamische tekens, harder, zachter, versnellen, vertragen? Staat er iets over de bezetting van het orkest? Heeft de componist een tekst toegevoegd om duidelijk te maken wat hij bedoelt? Spelen de orkestleden op oude instrumenten of op hedendaagse instrumenten? Heeft de dirigent zich verdiept in de uitvoeringspraktijk van vroeger en wil hij die benaderen? Kiest de dirigent voor authentieke uitvoeringspraktijk of voor een uitvoering waar iedereen graag naar luistert en kiest hij voor de plaatverkoop? En weten we wel hoe er een aantal eeuwen geleden gemusiceerd werd? Samen vergelijken we 2 uitvoeringen van hetzelfde muziekwerk uit verschillende stijlperiodes en het is aan u om een keuze te maken voor de uitvoering van uw voorkeur. Daarnaast proberen we verschillen te ontdekken.
Vorig jaar bleek dat het vergelijken van twee uitvoeringen interessant was voor de bezoekers van de luisteravonden en erg werd gewaardeerd. Daarom is ervoor gekozen dit onderwerp terug te laten komen, uiteraard met andere muziekwerken.

Deze luisteravond is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.