Lezing 'Dwars door de Himalaya op de fiets'

9 oktober 2019, van 19:00 tot 21:00 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 3,00 voor bibliotheekleden, € 4,00 voor niet-leden

lezing Noord-Korea

Deze lezing is een uitgebreid reisverslag van wereldreiziger Jan Willem Lagerweij die per fiets dwars door de Himalaya is gereisd.

Na 10 jaar in een groot aantal landen van Europa te hebben gefietst besluit Jan Willem Lagerweij in 2008 één van zijn ultieme fietsdromen te verwezenlijken: fietsen van Lhasa (Tibet), met 3.600 meter de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, naar Kathmandu (Nepal) over de 900 kilometer lange Friendship Highway. Een route langs de 8850 meter hoge Mount Everest en over diverse bergpassen boven de 5000 meter.

De reis begint met een fietstrekking van enkele dagen door de Kathmandu vallei waar de reizigers ervaren hoe eenvoudig de Nepalezen leven.
Na deze intense ervaring begint het echte werk, de fietstocht over de Friendship Highway.

De lezing over deze fietstocht is eigenlijk een uitgebreid reisverslag. De nadruk ligt hierbij op Kathmandu, de schitterende geel-, bruin- en roodgetinte landschappen, het overweldigende Himalayagebergte met zijn meanderende wit van de bergkappen en, misschien wel meer nog, op al die kleurrijke bewoners. En daarnaast op tempels, kloosters en uiteraard - op 3.600 meter hoogte in de stad Lhasa - de Potala, het voormalige winterpaleis van de dalai lama’s. Nergens in de wereld liggen kloosters op zo’n grote hoogte als in Tibet.
De lezing wordt geïllustreerd met schitterende foto's waarvan sommige intussen in tijdschriften zijn gepubliceerd.

Deelnemers aan deze lezing krijgen een goede indruk van het gewone, boeddhistische leven in Tibet. Er wordt verteld hoe allesoverheersend aanwezig het boeddhisme is en hoe deze religie het levensritme bepaalt. Er volgt ook een inkijkje in het Hindoestaanse leven van Nepal.
U zult het zelf ervaren: zo nu en dan waan je je in Tibet en Nepal enkele honderden jaren terug in de tijd.