Lezing: Wolkenkrabbers en de strijd om het hoogste gebouw ter wereld

8 januari 2020, van 19:30 tot 21:45 | Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum

Kosten: € 4,00 voor bibliotheekleden, € 5,00 voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en docent beeldende kunst en vormgeving) vertelt in deze lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van de wolkenkrabberarchitectuur en gaat in op de strijd om het hoogste gebouw ter wereld.

Arjen van Prooijen bespreekt het ontstaan van de wolkenkrabberarchitectuur vanaf de 19 de eeuw in Amerika. Door de stijging van de grondprijzen in booming New York kwamen er nieuwe ideeën over architectuur. Door hoger te bouwen bleven de kosten beperkt maar de vraag was of dat ten koste moest gaan van de schoonheid. In de discussie tussen mooi en functioneel is een geleidelijke verschuiving zichtbaar. Langzaam maakte de Europese decoratieve stijl plaats voor een modernistische vormgeving.
Door de nieuwe technische mogelijkheden van staal en betonconstructies bleken steeds hogere gebouwen mogelijk. We zullen zien dat deze architectuur vooral het symbool wordt voor de wereld van geld, macht en succes. We volgen de strijd om het hoogste gebouw tot nu toe en verplaatsen daarbij gaandeweg onze aandacht van Amerika naar Azië.
In het verhaal komen verschillende stijlen in de architectuur aan bod, zoals het functionalisme, de internationale stijl, de art-deco, het postmodernisme en de zgn. high-tech-architectuur.

Deze lezing is inmiddels volgeboekt. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.